Отворено Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији у 2016.години

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији је национални пројекат Министарства просвете науке и технолошког развоја који реализују Факултет  техничких наука из Новог Сада  и Технолошко металуршки факултет из  Београда, уз подршку Привредне коморе Србије и националне ради телевизије Србије РТС2.

Циљ пројекта, ТНТИ 2016, је унапредјење предузетничког духа и формирање високо технолошких фирми на бази домаћег знања. Кроз  бесплатне едукативне програме који се организују у коморском систему ушесници стичу нове вештине и знања неопходна за излазак на тржиште (упознају конкуренцију, тржиште, раде Бизнис план, презентације, обучавају се за преговарање са потенцијалним инвеститорима и сл.)

 tnti

 

Промоција Такмичења организована на седници Пододбора за технолошке иновације РПК Пожаревац, која је одржана у сарадњи са Центром за иновације ПКС, у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању у Смедереву. На промоцији су учествовали др Даница Мићановић и Милош Станковић, чланови РАПС академије.

На скупу је одржана и промоција иновације Амброзер- уређаја за уништавње амброзије помоћу одређене фреквенције струје без хемикалија и пестицида, финалисте такмичења у 2015 години, аутора Милоша Станковића.  Уређај се састоји од електронских компонената и електрода, и помоћу одређене фреквенције и струје и без хемијских једињења и пестицида уништава амброзију у корену.  Амброзија не расте више током сезоне, а апарат има малу потрошња електричне енергије, малих је димензија тако да је практичан за руковање. НапраправЉен је и висок степен безбедности, изолован је и безбедан по Људе. Уређај се може поставити на трактор, воз, камион, или се користи као ручни уређај за домаћинства ради уништавања амброзије у градским парковим и  у поЉопривреди за органску производњу хране без пестицида.

Представљена је и иновација Дидатички робот манипулатор,  средње техничке школе из Смедерева, која је пример добре праксе у подршци креативним ученицима. Потпредседница РПК Пожаревац Милица Митковић је подржала пројекат истичући значај иновација за унапредјење привредног развоја  и велику активност РПК Пожаревац у овој области.  О значају иновација и знања за покретање привреде  говорио је и председник Пододбора за технолошке иновације др Мирко Личина, директор Института Гоша из Београда.

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији за 2016. годину  отворено је до 4. маја 2016, најавили је др Даница Мићановић  координатор пројекта на нивоу коморског система. Наградни фонд у 2016. је 4.5 милиона динара. Пријаве се подносе онлине,  а више информација о пропозицијама Такмичења на сајту такмичења www.inovacija.org.

Моле се сви чланови РАПСа да се прикључе такмичењу, информишу сараднике, колеге и пријатеље,а  посебно студенте  који су у фази израде магистарске или докторске тезе. На тај начин ћемо допринети афирмацији знања, а то је основна улога наше академије.